İletişim Formu
İlk görüşmeye gelirken: anne, baba ve söz konusu çocuk gelir. Aile yapısıyla ilgili, özel durumlar randevu alırken bildirilmelidir (örn. ebeveynler boşandıysa, ebeveyn) , ebeveyn artık hayatta değilse, evlat edinme vb.)
Çocuklara karşı her zaman dürüst olunmalıdır. Böylece, çocuğun hem güveni sarsılmaz hem de çocuk olumsuz durumları dile getirilebileceğini bilir ve bu konuda kendini özgür hisseder.
İlk görüşmeye gelirken, aile çocuğuna ne söylemeli?
"Birlikte yaşadığımız sorunlarımız var ve biz bunları çözemiyoruz. Bize bu konuda yardımcı olacak birine gideceğiz".
Başvuruya neden olan sorun daha somut söylenilebilir ancak sorunu tanımlarken çocuğu yargılamak ya da onu şikayet etmek gibi yansıtılmamalıdır. "Psikolog", çocuğunuzu endişelendirecek bir mesleki terim ise yerine uzman ya da terapist kelimesi kullanılabilir.
Detaylandırırken:
‘Gideceğimiz yere senin yaşında, senden daha küçük ve daha büyük çocuklarda gidiyor ve orada bir terapist sorunlarımızı çözmemizde yardımcı oluyor.’
Oyun terapisine gelirken, çocuğa ne söylenmeli?:
‘Seninle, hep beraber oyun oynayacağımız yere gidiyoruz. Sen resim yaparken ya da oyun oynarken senin duygularını ve düşüncelerini anlayacak bir oyun ablasına gidiyoruz. Orada istemediğin hiçbir şeyi yapmak zorunda değilsin. Yapmak ve söylemek istediklerini kendin seçeceksin.’’
Ergenlere, güvenliğini tehdit eden ya da kanun dışı durumlar olmadıktan sonra kendisinin izni olmadan bilgilerin üçüncü şahıslarla paylaşılmayacağı söylenmelidir. Psikologun, ergenin ebeveyniyle olan görüşmesinin amacı bilgi aktarmak değil, yalnızca ebeveyn tutumlarıyla ilgili olacaktır ve bu şekilde gerekli değişimleri gerçekleştirmekte yardımcı olacaktır. Çocuk, gelmek istemiyorsa sebebi sorulmalıdır ancak aile zorlamamalıdır. Böyle durumlarda aile telefonla bizimle iletişime geçebilir.
Copyright 2022